fbpx

20η εβδομάδα

20η ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΗΣΗΣ: Συμβουλές, Συμπτώματα, Τι να περιμένεις

 

 • Η μήτρα σου έχει φθάσει στο ύψος του ομφαλού σου και έτσι, λίγο, δύσκολα θα μπορείς, πλέον, να κρύψεις το γεγονός ότι είσαι έγκυος!
 • Το μωράκι σου είναι πολύ δραστήριο… κάνει συνέχεια τούμπες και οι κινήσεις του είναι πλέον πιο δυνατές και σου είναι πιο εύκολο να τις νιώσεις!
 • Αγοράκι ή κοριτσάκι;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

, 20η εβδομάδα
20η βδομάδα κύησης – 5 μηνών έγκυος- μαία – BABY LOL
 • Μαλλιά και νύχια : θα διαπιστώσεις ότι τα μαλλιά και τα νύχια σου μεγαλώνουν πάρα πολύ γρήγορα! Αυτό οφείλεται στις ορμόνες σου που επιταχύνουν τους ρυθμούς του μεταβολισμού σου και θρέφουν γρηγορότερα και καλύτερα τα μαλλιά και τα νύχια σου.
, 20η εβδομάδα
20η βδομάδα κύησης – 5 μηνών έγκυος – μαία –BABY LOL
 • Όραση: μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, όμως, οι ορμόνες σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν την μυωπία ή την υπερμετρωπία σου. Ακόμα, μπορεί να φοράς τους φακούς επαφής σου και τα μάτια σου να σε ‘κόβουν’.
, 20η εβδομάδα
20η βδομάδα κύησης – 5 μηνών έγκυος-μαία –BABY LOL – καούρες και δυσπεψία
 • Καούρες και δυσπεψία: μπορεί να συνεχίζονται . Δοκίμασε να τρως μικρά και συχνά γεύματα, μάσα καλά το φαγητό σου, απόφυγε τα πικάντικα και λιπαρά φαγητά, δοκίμασε να μασάς μια τσίχλα μετά το γεύμα σου, δοκίμασε ξινά γαλακτοκομικά προϊόντα, δοκίμασε διαλογισμό, καθοδηγούμενους οραματισμούς, ψυχονοητική χαλάρωση, ομοιοπαθητική. Εάν δε σου ταιριάζει τίποτα από τα παραπάνω μπορείς απλά να ζητήσεις από το γιατρό σου να σου συστήσει  ένα αντιόξινο παρασκεύασμα ασφαλές για την εγκυμοσύνη.
, 20η εβδομάδα
20η βδομάδα κύησης-5 μηνών έγκυος-μαία –BABY LOL-κράμπες
 • Κράμπες: οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για ποιο λόγο συμβαίνουν οι κράμπες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Μια θεωρία είναι ότι το επιπλέον βάρος και το οίδημα πιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία και μ’ αυτό τον τρόπο πυροδοτούνται οι κράμπες. Μπορείς να προλάβεις τις κράμπες κάνοντας γυμναστική για εγκύους, να ξεκουράζεσαι βάζοντας τα πόδια σου ψηλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορείς να πάρεις μαγνήσιο πριν τον ύπνο (αφού συνεννοηθείς πρώτα με την μαία ή το γιατρό σου).
, 20η εβδομάδα
20η βδομάδα κύησης – 5 μηνών έγκυος – μαία –BABY LOL – προβολή ομφαλού
 • Προβολή ομφαλού: ίσως δεις τον ωραίο ομφαλό σου ξαφνικά να ‘πετιέται’ προς τα έξω! Παρέμεινε ψύχραιμη… αυτό είναι πολύ συνηθισμένο στην εγκυμοσύνη! Να θυμάσαι ότι μόλις γεννήσεις θα επανέλθει!
, 20η εβδομάδα
20η βδομάδα κύησης-μαία –BABY LOL – είμαι έγκυος και ξεχνάω – αφηρημάδα και εγκυμοσύνη
 • Αφηρημάδα: πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα νιώσεις ότι ξεχνάς πολλά πράγματα : από το πορτοφόλι και τα κλειδιά σου μέχρι και σημαντικά ραντεβού που είχες! Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι! Κράτα στο μυαλό σου ότι είναι μια φυσιολογική κατάσταση, επιστράτευσε το χιούμορ σου και άρχισε να χρησιμοποιείς το ημερολόγιο του κινητού σου ή μια ατζέντα που θα έχεις πάντα μαζί σου.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

, 20η εβδομάδα
καρότο – 20η βδομάδα κύησης – BABY LOL
 • Το μωράκι σου είναι περίπου 16.5cm (η μέτρηση μέχρι και αυτή την βδομάδα γίνεται από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι και τον ποπό του) και έχει το μήκος ενός καρότου.
 • Το ξέρεις ότι το μωράκι σου ζυγίζει περίπου 280 γραμμάρια αυτή την βδομάδα;
 • Το μωράκι σου πολύ συχνά κρατιέται από τον ομφάλιο λώρο και όταν ο αντίχειράς του πλησιάσει τα χείλη του προσπαθεί να τον πιπιλίσει και έτσι να προπονηθεί στις θηλαστικές κινήσεις.
 • Το μωράκι σου μέσα στην μήτρα σου εξασκείται συνεχώς κλοτσώντας τα πόδια του και κουνώντας τα χέρια του και έτσι κάθε μέρα που περνάει αυτό γίνεται πιο δυνατό και πιο ευκίνητο.
 • Το ‘ξερες ότι για να προσανατολιστεί το μωράκι σου χρησιμοποιεί την αίσθηση της ακοής; Οι πιο οικείοι θόρυβοι για αυτό είναι, κυρίως, οι ήχοι από το πεπτικό σου σύστημα (δηλαδή οι ήχοι που κάνει το στομάχι και τα έντερα σου) καθώς και οι ήχοι από το αίμα σου όταν κυκλοφορεί μέσα στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία σου.
, 20η εβδομάδα
Εμβρυικό σμήγμα ή vernix caseosa- μαία – BABY LOL
 • Το μωράκι σου έχει ήδη από την προηγούμενη βδομάδα καλυφθεί με το vernix caseosa (δηλαδή το εμβρυικό σμήγμα). Όπως, μπορείς να δεις και μόνη σου είναι λευκωπό, μοιάζει λιπαρό, είναι κολλώδες και προστατεύει το μωράκι σου από το να γεννηθεί ρυτιδιασμένο. Φαντάσου ότι εάν δεν υπήρχε αυτό το σμήγμα το μωράκι σου θα γεννιόταν ρυτιδιασμένο και θα θύμιζε πολύ τα δάκτυλά μας όταν καθόμαστε πολύ ώρα μέσα στην θάλασσα

, 20η εβδομάδα

 

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

, 20η εβδομάδα
20η βδομάδα κύησης – 5 μηνών έγκυος – Γυμναστική για εγκύους-μαία – BABY LOL
, 20η εβδομάδα
Επικοινωνία και σύνδεση – ενδομήτρια ζωή – μαία – BABYLOL – 5 μηνών έγκυος
 • Καλλιέργησε την επικοινωνία με το μωράκι σου. Πάρε μια άνετη και αναπαυτική θέση, φόρα ακουστικά και άκουσε τους καθοδηγούμενους οραματισμούς του BABY LOL.
, 20η εβδομάδα
Σεμινάρια προγεννητικά – online – μαία – BABY LOL – 20η βδομάδα κύησης – 5 μηνών έγκυος
 • Κάνε μια έρευνα για τα μαθήματα προγεννητικής προετοιμασίας ή, αλλιώς, μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Υπάρχουν πολλές επιλογές είτε από κοντά είτε διαδικτυακά (online).

Επικοινώνησε με το Πρότυπο Κέντρο Προετοιμασίας μητρότητας BABY LOL στο τηλ 6942491530 ή info@babylol.gr για οποιαδήποτε απορία σου.