- 16 Σεπτεμβρίου 2020
- Posted by: greatway
- Category: Θηλασμός
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Το να θηλάσεις το μωράκι σου, θεωρείται ένα από τα πιο φυσικά πράγματα στον κόσμο, και για αυτό θα πρέπει να είναι εύκολο να το κάνεις! Σωστά; Η απάντηση είναι : «… όχι και πάντα!».
Μπορεί να έχεις διαβάσει τα πάντα για το πώς να θηλάσεις το μωράκι σου. Ίσως και να έχεις παρακολουθήσει και κάποιο μάθημα θηλασμού πριν γεννήσεις. Μπορεί να πιστεύεις ακράδαντα ότι ο θηλασμός είναι η σωστότερη επιλογή για εσένα και κάπου τότε τα πράγματα αρχίζουν να πάνε στραβά! Τίποτα δεν πάει όπως το περίμενες και ο θηλασμός γίνεται μια εμπειρία γεμάτη πόνο, πολλές δυσκολίες και απογοήτευση!
Κάποιες φορές ο θηλασμός δεν αρχίζει εύκολα. Διάφορες έρευνες σ Ευρώπη και Αμερική δείχνουν ότι περίπου τα τρία τέταρτα των νέων μαμάδων δίνουν μάχη για να θηλάσουν το μωράκι τους και ότι ο θηλασμός είναι μεγάλη πρόκληση για αυτές, ειδικά τις πρώτες 40μέρες. Όμως το σημαντικό είναι ότι δεν είσαι μόνη σου. Ζήτα βοήθεια από κάποιον ειδικό, όπως μια μαία, μια σύμβουλο γαλουχίας, από κάποια ομάδα θηλασμού La Leche, από άλλες μαμάδες που έχουν θηλάσει, από την τηλεφωνική γραμμή στήριξης θηλασμού «ΑΛΚΥΟΝΗ» ή απευθύνσου στο Πρότυπο Κέντρο Προετοιμασίας Μητρότητας BABY LOL .
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΗΛΑΜΟΥ #1 : ΠΟΝΟΣ!
Το πρόβλημα αυτό μπορεί να σου εμφανιστεί γύρω τη 2η με 4η μέρα μετά τη γέννηση του μωρού σου. Πολλές νέες μαμάδες μπορεί να δουν τη θηλή ή και τις δυο του θηλές να τραυματίζονται, να τρέχουν αίμα ή να εμφανίζουν φυσαλίδα. Αουτς!
ΛΥΣΗ:
- Βεβαιώσου ότι το μωράκι σου προσκολλάται σωστά στο στήθος σου
- Δοκίμασε διαφορετικές στάσεις όταν θηλάζεις.
- Περιποιήσου τις τραυματισμένες θηλές σου.
- Στέγνωνε τις θηλές σου με ένα πιστολάκι μαλλιών μετά από κάθε θηλασμό.
- Χρησιμοποίησε κοχύλια θηλασμού
- Δοκίμασε ψευδοθηλές εάν χρειαστεί.
- Έχε υπομονή. Αυτή η ενόχληση που νιώθεις θα μειωθεί μετά από μερικές μέρες που το σώμα σου θα έχει αρχίσει να συνηθίζει το θηλασμό και οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού σου θα γίνουν πιο αποτελεσμαιτκές.
Εάν χρειαστείς καθοδήγηση και εμψύχωση, ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ #2: ΤΟ ΜΩΡΟ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ
Μερικά μωράκια χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο για να μάθουν να θηλάζουν αποτελεσματικά. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί! Πολλές φορές μπορεί να φταίει ότι είναι προωράκια, ότι είχαν μια τραυματική γέννα ή επειδή οι θηλές σου είναι επίπεδες ή εισέχουσες.
ΛΥΣΗ:
- Μίλα με έναν ειδικό για να διαγνώσει ποια είναι η αιτία του προβλήματος και να καταστρώσετε ένα πλάνο με το οποίο θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημά σου.
- Μάθε για το άγγιγμα της πεταλούδας.
- Δοκίμασε ψευδοθηλές.
- Δοκίμασε να θηλάζεις ξαπλωτή.
- Δοκίμασε διαμορφωτές θηλών.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ #3: Το στήθος μου είναι σκληρό και πρησμένο
Όταν ‘κατέβει’ το γάλα σου μεταξύ 2ης και 4ης μέρας, θα νιώσεις το στήθος σου να γίνεται σκληρό και πρησμένο. Θα το νιώθεις ‘τσίτα’ και με δυσκολία θα κλείνεις τα χέρια σου. Όλο αυτό μπορεί να συνοδεύεται και από ένα αίσθημα καύσου (ζέστης) και κοκκινίλας στην περιοχή.
ΛΥΣΗ:
- Φρόντισε να ταΐζεις το μωράκια σου κάθε φορά που θέλει να φάει και όχι βάση προγράμματος.
- Να χρησιμοποιείς πριν από κάθε θηλασμό μια θερμοφόρα με δροσερό νερό πάνω στο στήθος σου.
- Ζήτα να μάθεις την τεχνική Marmet (Marmet technique)
- Χρησιμοποίησε θήλαστρο.
- Ζήτα βοήθεια
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ #4:Δεν έχω πολύ γάλα
Αρχικά θα έχεις πολύ μικρή ποσότητα γάλακτος! Αυτό όμως είναι αναμενόμενο! Βέβαια εσύ αυτό, ίσως και να μην το ξέρεις και να αγχώνεσαι… Κράτα καλά στο μυαλό σου ότι το στομαχάκι του μωρού σου είναι πολύ μικρό μοιάζει με ένα κερασάκι και χωρά 5-7 ml (όσο ένα κουταλάκι του γλυκού)!
ΛΥΣΗ:
- Να βάζεις το μωράκι σου στο στήθος κάθε φορά που θέλει να θηλάσει.
- Απέφυγε το θηλασμό με πρόγραμμα.
- Είναι σημαντικό να τρως καλά και να ξεκουράζεσαι.
- Θυμήσου να πίνεις άφθονο νερό και αφεψήματα που βοηθούν στην παραγωγή γάλακτος.
- Χρησιμοποίησε θήλαστρο.
- Ζήτα βοήθεια από τη μαία για να διαπιστώσει αν πραγματικά έχεις πρόβλημα με την παραγωγή σου και για να σε συμβουλέψει κατάλληλα.
Ο θηλασμός πολλές φορές είναι δύσκολος στην αρχή. Οι ορμόνες, η αϋπνία, οι πολλές και αντικρουόμενες συμβουλές και απόψεις μπορεί να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.
Να ξέρεις ότι είναι πολύ οκ να κλάψεις και πολλές φορές να νιώσεις απογοήτευση. Μίλα για αυτό που συμβαίνει. Μίλα για αυτό που νιώθεις. Συζήτησέ το με άλλες μαμάδες που το έχουν ζήσει και αυτές. Να ξέρεις δεν είσαι μόνη σου και όταν θελήσεις ζήτα βοήθεια και από έναν ειδικό για να βρεις τη λύση που σου ταιριάζει.