fbpx

5η εβδομάδα

5η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΗΣΗΣ: Συμβουλές, Συμπτώματα, Τι να περιμένεις

Από την αρχή της 5ης εβδομάδας το έμβρυο αλλάζει ταχύτητα. Έτσι, μέσα σε λίγες μόλις μέρες, από άμορφη μάζα κυττάρων μετατρέπεται σ’ ένα επίμηκες σώμα με κεφάλι και ουρά που αρχίζουν να σχηματίζονται στα άκρα του νευρικού σωλήνα.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

, 5η εβδομάδα
τεστ κυήσεως

• Εάν κάνεις τεστ κυήσεως αυτή τη βδομάδα είναι πολύ πιθανό να δείξει θετικό.
• Το ξέρεις ότι περίπου 6-12 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση το σώμα σου αρχίζει να απελευθερώνει την ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη hCG; Αυτή η ορμόνη είναι η αιτία που εμφανίζεται η δεύτερη γραμμή στο οικιακό τεστ κυήσεως. Μερικές φορές μπορεί να χάσεις μια περίοδο και να έχεις αρνητικό τεστ κυήσεως, σε αυτή την περίπτωση περίμενε άλλη μια βδομάδα για να το επαναλάβεις.
• Η χοριακή γοναδοτροπίνη hCG είναι μια ορμόνη χαρακτηριστική της εγκυμοσύνης επειδή παράγεται μόνο στα κύτταρα του πλακούντα.
• Στο 85% των φυσιολογικά εξελισσόμενων κυήσεων τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης hCGδιπλασιάζονται κάθε 48-72 ώρες.

ΘΕΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΚΥΗΣΕΩΣ

, 5η εβδομάδα
Θετικό τεστ κυήσεως

Συγχαρητήρια! Καλώς όρισες στον κόσμο της κύησης και παρόλο που δεν φαίνεσαι ακόμα έγκυος, το πιθανότερο είναι ότι έχεις αρχίσει ήδη να έχεις κάποια από τα σημάδια της!

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

• Απουσία περιόδου
• Ξαφνικές ορέξεις και αποστροφές για φαγητό: θα ανακαλύψεις ότι πράγματι οι προτιμήσεις σου στο φαγητό κάπως αλλάζουν στην εγκυμοσύνη. Μελέτες δείχνουν ότι έως και το 90% των εγκύων γυναικών έχουν μια ξαφνική και συνάμα περίεργη όρεξη για ένα τουλάχιστον φαγητό (συνηθέστερα στο παγωτό ή στο φρούτο), ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 50-85% εκδηλώνει μια τουλάχιστον αποστροφή (συνηθέστερα στο σκέτο καφέ).
• Ναυτίες και εμετοί: τι προκαλεί τις ναυτίες είναι κάτι που κανείς δεν το γνωρίζει με βεβαιότητα. Παρά ταύτα, υπάρχουν ένα σωρό θεωρίες! Ξέρεις ότι το κέντρο εντολής για τις ναυτίες και τον εμετό βρίσκεται στο στέλεχος του εγκεφάλου; Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό το κέντρο μπορεί να ευαισθητοποιείται είτε λόγω του υψηλού επιπέδου της ορμόνης χοριακής γοναδοτροπίνης HCG στο αίμα κατά το 1ο τρίμηνο είτε στα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων είτε στην ταχεία διάσταση των μυών της μήτρας είτε στην χαλάρωση των μυών της πεπτικής οδού είτε στην αυξημένη παραγωγή οξέων του στομαχιού.
• Κόπωση: κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου σχεδόν όλη σου η ενέργεια χρησιμοποιείται για να ολοκληρωθεί ο πλακούντας και να προσαρμοστεί το σώμα σου στις φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές της κύησης. Αφού η κούραση σου είναι δικαιολογημένη, μην αντιστέκεσαι! Αφουγκράσου τα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου και ξεκουράσου!
• Υπερβολική έκκριση σάλιου: το ξέρω ότι σου είναι δυσάρεστο! Ωστόσο είναι αβλαβές και εξαφανίζεται μετά τους πρώτους μήνες. Δοκίμασε να πλένεις πιο συχνά τα δόντια σου, να χρησιμοποιήσεις στοματικό διάλυμα ή να μασάς τσίχλες για είναι το στόμα σου πιο ξηρό.
• Συχνοουρία: οι περισσότερες έγκυες επισκέπτονται συχνά την τουαλέτα. Ένας από τους λόγους είναι ότι αυξάνεται ο όγκος των υγρών του σώματός σου και ταυτόχρονα τα νεφρά σου απαλλάσσουν ταχύτερα το σώμα σου από τις περιττές ουσίες. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η διογκωμένη η μήτρα σου πιέζει την ουροδόχο κύστη σου, με την οποία είναι δίπλα δίπλα μέσα στη λεκάνη σου.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

, 5η εβδομάδα

• Αυτή τη βδομάδα το μωράκι σου είναι περίπου 2-4 χιλιοστά, περίπου όσο ένα σουσαμάκι, και μοιάζει με γυρίνο.
• Η καρδιά του αρχίζει να αναπτύσσεται και χτυπά για πρώτη φορά.
• Το έμβρυο αποτελείται από τρία μέρη, το εξώδερμα, το μεσόδερμα κα το ενδόδερμα. Από τα κύτταρα του εξωδέρματος θα σχηματιστεί ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, τα νεύρα, το δέρμα, τα μαλλιά, οι σμηγματογόνοι και οι ιδρωτοποιοί αδένες. Από τα κύτταρα του μεσοδέρματος θα δημιουργηθεί ο σκελετός, το μυοκάρδιο και άλλοι μύες του σώματός του. Θα σχηματιστούν, επίσης, τα αιμοφόρα αγγεία, τα λεμφαγγεία και τα έμμορφα στοιχεία του αίματος, τα οποία μαζί με την καρδιά θα αποτελέσουν το κυκλοφορικό σύστημα του μωρού. Οι ωοθήκες, οι όρχεις και τα νεφρά προέρχονται και αυτά από το μεσόδερμα. Από τα κύτταρα του ενδοδέρματος θα δημιουργηθούν το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο, οι ουροφόροι οδοί καθώς και οι βλεννογόνοι ολόκληρου του σώματος και οι πνεύμονες.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

, 5η εβδομάδα
Ζάχαρη

Τώρα είναι η ώρα να είσαι ακόμα πιο προσεκτική με την κατανάλωση κάποιων φαγητών. Απέφευγε την άσπρη ζάχαρη, γιατί μειώνει την άμυνα του οργανισμού σου, γιατί κουράζει το συκώτι σου και γιατί καταναλώνει τα πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία από τις αποθήκες του οργανισμού σου.

, 5η εβδομάδα
Μισοψημένο κρέας

Να προσέχεις να μην καταναλώνεις ωμά ή μισοψημένα κρέατα καθώς και σαλατικά που δεν είναι καλά πλυμένα, γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος της τοξοπλάσμωσης.

, 5η εβδομάδα
Ωμό αυγό

Να προσέχεις να μην καταναλώνεις φαγητά ή γλυκά που περιέχουν ωμά αυγά, γιατί υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.

, 5η εβδομάδα
Τυριά

Να προσέχεις να μην καταναλώνεις μαλακά τυριά (τύπου brie) ή τυριά με μπλε γραμμώσεις (τύπου ροκφόρ), γιατί υπάρχει κίνδυνος για λιστεριάση και τοξοπλάσμωση.

, 5η εβδομάδα
κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Περιορίστε όσο περισσότερο γίνεται τροφές που είναι κονσερβοποιημένες, γιατί συνήθως περιέχουν πολύ αλάτι και ζάχαρη.

, 5η εβδομάδα
καφές

Να καταναλώνεις τον καφέ σου με σύνεση. Το ξέρεις ότι η ευεργετική αξία του καφέ για εσένα που είσαι έγκυος σταματά στα 200mgr καφεΐνης την ημέρα; Για να πάρεις μια γενική ιδέα ένας espresso 30ml περιέχει 126mgr καφεΐνης, ένας γαλλικός 100ml περιέχει 74mgr καφεΐνης και ένας μονός ελληνικός περιέχει 40mgr καφεΐνης.

, 5η εβδομάδα
αλκοόλ

Προσπάθησε να αποφύγεις τελείως την κατανάλωση αλκοόλ στο πρώτο τρίμηνο, διότι δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα ασφαλή όρια κατανάλωσης αλκοόλ στην διάρκεια της κύησης. Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αποβολές, λιποβαρή μωρά και μόνιμα σωματικά και νοητικά προβλήματα στο μωρό.

Επικοινώνησε με το Πρότυπο Κέντρο Προετοιμασίας μητρότητας BABY LOL στο τηλ 6942491530 ή info@babylol.gr για οποιαδήποτε απορία σου.