fbpx

Η Μαγική Δύναμη του ΑΓΓΙΓΜΑΤΟΣ στα Πρόωρα Μωράκια

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  πολλές φορές φαντάζεσαι πως θα είναι εκείνη η μέρα που, επιτέλους, θα δεις από  κοντά μωράκι σου για πρώτη φορά! Βλέπεις με τη φαντασία σου τη γέννα του μωρό σου σα να είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής σου! Φαντάζεσαι ότι γεννάς με ασφάλεια και σου δίνουν αμέσως το μωράκι σου να το κρατήσεις και να  το θηλάσεις.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που έρχεσαι αντιμέτωπη με έναν πρόωρο τοκετό (προγραμματισμένο ή μη);  Τότε το μωράκι σου πάει σε μονάδα για πρόωρα μωράκια γρήγορα γρήγορα.  Όταν ξανασυναντιέστε βλέπεις το μωράκι σου με σωληνάκια, περιτριγυρισμένο με  μηχανήματα μέσα σε μια θερμοκοιτίδα.  Πολλές γυναίκες σαστίζουν, νιώθουν έναν τεράστιο φόβο και τα μάτια τους δε σταματούν να τρέχουν δάκρυα.

Τα πρόωρα μωράκια  είναι μικροσκοπικά και ευαίσθητα,  γι΄ αυτό το λόγο στο παρελθόν πολλοί γιατροί αποθάρρυναν τους γονείς να τα πιάνουν από φόβο μήπως και τους κάνουν κακό. Εδώ και πολλά χρόνια οι επαγγελματίες υγείας έχουν συνειδητοποιήσει ότι το άγγιγμα και η επαφή δέρμα με δέρμα με την μαμά και τον μπαμπά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και στην καλή εξέλιξη αυτών των μωρών.

 

Μια ‘σωτήρια αγκαλιά’…. Το ένα δίδυμο σώζει τ΄άλλο

Το 1995 διδυμάκια γεννήθηκαν 12 εβδομάδες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και ζύγιζαν πάνω κάτω 900gr το καθένα. Όσο ήταν μέσα στη θερμοκοιτίδα το ένα από τα διδυμάκια άρχισε να δυσκολεύεται πολύ και οι προγνώσεις για τη ζωή του δεν ήταν καθόλου καλές. Μια νοσοκόμα είχε την καταπληκτική ιδέα να βάλει τη δίδυμη αδελφή της  στην ίδια θερμοκοιτίδα μαζί της. Απρόσμενα το πιο δυνατό από τα δίδυμα έβαλε το χεράκι του πάνω στο αδελφάκι του.  Τότε, μέσα σε λίγα λεπτά, η θερμοκρασία και ο καρδιακός παλμός του πιο αδύναμου από τα δίδυμα επανήλθε πίσω στα φυσιολογικά επίπεδα. Η επαφή δέρμα με δέρμα φαίνεται πως είχε μια πολύ ισχυρή επίδραση πάνω του!

Αυτή η ιστορία έγινε τότε γνωστή ως το ‘σωτήριο άγγιγμα’

 

Η μέθοδος kangaroo

, Η Μαγική Δύναμη του ΑΓΓΙΓΜΑΤΟΣ στα Πρόωρα Μωράκια

Σε πολλές χώρες πλέον οι γονείς ενθαρρύνονται  να χαϊδεύουν τα μωράκια τους όσο περισσότερο γίνεται καθώς και να τα ακουμπούν στο γυμνό τους στήθος. Αυτή η επαφή δέρμα με δέρμα είναι γνωστή ως μέθοδος kangaroo.

Η μέθοδος Kangaroo δημιουργήθηκε, γύρω τη δεκαετία του 1970, πρωτίστως για να μειωθεί το ενδεχόμενο ρίσκο υποθερμίας στα πρόωρα μωράκια  σε χώρες όπως στην Κολομβία που οι θερμοκοιτίδες ήταν δύσκολο να βρεθούν ή ο τρόπος λειτουργίας τους ήταν αναξιόπιστος.

Σ αυτή την μέθοδο ‘χρησιμοποιούμε’ / ‘εκμεταλλευόμαστε’ τη θερμότητα απ΄ το σώμα της μαμάς ή του μπαμπά για να διατηρήσουμε το μωράκι ζεστό.  Όταν βάζεις το μωράκι σου τόσο κοντά στην καρδιά σου τότε του προσφέρεις φροντίδα… το ενθαρρύνεις να μεγαλώσει, να είναι γερό και δυνατό!!!

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν τα θετικά αποτελέσματα τόσο για τα μωράκια όσο για τους γονείς και πλέον η χρήση της είναι σουπερ διαδεδομένη στις μονάδες των πρόωρων στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

 

Πώς να νιώθεις, άραγε,  όταν αγκαλιάζεις το πρόωρο μωράκι σου;

 

, Η Μαγική Δύναμη του ΑΓΓΙΓΜΑΤΟΣ στα Πρόωρα Μωράκια
Μέθοδος kangaroo- skin to skin method- BABY LOL

Επιστήμονες μελέτησαν τι ένιωσαν οι γονείς όταν πρωτοείδαν το πρόωρο μωράκι τους. Τα συναισθήματα ήταν πολλά και ανάμεικτα και εναλλάσσονταν απρόσμενα γρήγορα. Οι νέοι μπαμπάδες και οι νέες μαμάδες εξομολογήθηκαν ότι ένιωθαν αντικρουόμενα συναισθήματα καθώς έβλεπαν το μωράκι σου στη μονάδα με τα πρόωρα. Ένιωθαν τρομοκρατημένοι και ταυτόχρονα ενθουσιασμένοι που επιτέλους θα μπορούσαν να δουν και να ακουμπήσουν το μωράκι τους. Ένιωσαν φοβισμένοι  και νευρικοί  όταν ήρθε η ώρα να κρατήσουν στα χέρια τους το μωράκι τους, γιατί νόμιζαν ότι μπορούσαν να του προξενήσουν μεγαλύτερο κακό. Όταν το κράτησαν για πρώτη φορά στην αγκαλιά τους ένιωσαν ότι η εμπειρία τους ‘ξεπερνά’! Περισσότεροι από τους μισούς γονείς είπαν ότι δέθηκαν με το πρόωρο μωράκι τους από το πρώτο κιόλας άγγιγμα!

 

Η δύναμη του αγγίγματος βοηθά τα μωρά και τους γονείς

, Η Μαγική Δύναμη του ΑΓΓΙΓΜΑΤΟΣ στα Πρόωρα Μωράκια
Πρόωρα –kangaroo μέθοδος

Η μέθοδος kangaroo αριθμεί πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα για όλα τα νεογέννητα και ειδικά για τα προωράκια και τους γονείς τους. Η Unicef έχει αναρτημένες λίστες με τα πλεονεκτήματα και αναφέρει ότι αυτού του είδους η επαφή δέρμα με δέρμα :

  • Ρυθμίζει τον ρυθμό της καρδιακής λειτουργίας του μωρού καθώς και το ρυθμό της αναπνοής του και το βοηθά να προσαρμοστεί πολύ καλύτερα στην ζωή εκτός της μήτρας
  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος του μωρού
  • Διεγείρει την έκκριση ορμονών που υποστηρίζουν το θηλασμό
  • Διεγείρει το αίσθημα της όρεξης και το αίσθημα της σίτισης
  • Δίνει τη δυνατότητα στα καλά μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα του μπαμπά και της μαμάς να αποικίσουν το δέρμα του μωρού και αυτό αυξάνει την ικανότητά του εναντίον των μολύνσεων
  • Ηρεμεί και χαλαρώνει μαμά και μωρό ή μπαμπά και μωρό
  • Ενισχύει την ανάπτυξη του μωρού
  • Μειώνει το στρες που νιώθει το μωράκι επειδή βιώνει πολύ συχνά χειρισμούς/διαδικασίες που εμπεριέχουν πόνο (π.χ. συχνές αιμοληψίες κλπ)
  • Είναι πιθανό να μειώνει και το χρόνο παραμονής στην μονάδα πρόωρων

 

Υπάρχουν μακροπρόθεσμα οφέλη από την μέθοδο kangaroo;

, Η Μαγική Δύναμη του ΑΓΓΙΓΜΑΤΟΣ στα Πρόωρα Μωράκια
Skin to skin

Έρευνες μιας δεκαετίας πάνω στα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της μεθόδου επισημαίνουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρώιμη επαφή όχι μόνο στην αρχή της ζωής του μωρού σας όσο και στην μετέπειτα ψυχοσωματική του ανάπτυξη και εξέλιξη.

 

Πώς αλλιώς μπορώ να βοηθήσω το πρόωρο μωράκι μου;

, Η Μαγική Δύναμη του ΑΓΓΙΓΜΑΤΟΣ στα Πρόωρα Μωράκια
Μασάζ και προώρο μωράκι

Ένας άλλος τρόπος για να είναι θεραπευτικό το άγγιγμα είναι μέσα από το μασάζ. Ζητήστε μας σας μάθουμε το άγγιγμα της πεταλούδας.