Ακράτεια ούρων μετά τη γέννα
- Οι ιστοί και οι μύες που υποστηρίζουν την μήτρα σου, το έντερο και η ουροδόχος κύστη σου έχουν υποστεί διάταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου. Σε αυτή τη διάταση έπαιξαν μεγάλο ρόλο αφενός οι ορμόνες σου και αφετέρου το βάρος του μωρού σου που ολοένα και αυξανόταν.
- Όλοι αυτοί οι ιστοί και οι μύες που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη σου και το έντερό σου λέγονται πυελικό έδαφος!
- Όταν γέννησες το μωράκι σου, το πυελικό σου έδαφος τεντώθηκε ακόμα περισσότερο και αποδυναμώθηκε. Όμως όταν έχεις ένα αποδυναμωμένο πυελικό έδαφος σου είναι δύσκολο να σφίξεις τους μύες που βρίσκονται στην κάτω μεριά της ουροδόχου κύστης, μ αποτέλεσμα να έχεις δυσκολία στο να ελέγξεις την ούρησή σου. Αυτή είναι η γνωστή ακράτεια ούρων μετά τη γέννα.
- Η ακράτεια ούρων στη λοχεία είναι πολύ συνηθισμένη στις νέες μανούλες. Μάλιστα επηρεάζει το 1/3 των γυναικών από την ημέρα που γέννησαν μέχρι και το πρώτο έτος της ζωής του μωρού τους.
- Ενδεχομένως να νιώθεις ότι χάνεις ούρα όταν βήχεις, όταν φτερνίζεσαι, όταν γελάς, όταν σηκώνεις βάρη ή όταν πας να τρέξεις.
- Μπορεί να χάνεις λίγες μόνο σταγόνες ούρων ή μπορεί να κατουριέσαι πάνω σου!
Για ποιο λόγο μπορεί να μου φεύγουν ούρα μετά τη γέννα;
- Είναι πολύ πιθανό να χάνεις ούρα μετά τη γέννα εάν είχες από την εγκυμοσύνη δυσκολία να διαχειριστείς την ουροδόχο κύστη σου, ειδικά κατά τη διάρκεια του 1ου και του 2ου τριμήνου.
- Εάν εξωθούσες πολλή ώρα για να γεννήσεις το μωράκι σου και χρειάστηκες βεντούζα ή κουτάλες, τότε είναι αυξημένες οι πιθανότητες να έχεις προβλήματα ακράτειας ούρων.
- Εάν έκανες επισκληρίδιο αναισθησία ή ραχιαία αναισθησία, είναι πιθανό να έχεις δυσκολίες με την ούρηση, γιατί αυτού του είδους οι αναισθησίες μουδιάζουν τα νεύρα που ελέγχουν την αίσθηση της περιοχή μέσα και γύρω από την ουροδόχο κύστη δυο.
- Τις πρώτες ώρες μετά τη γέννα, είναι καλό να θυμάσαι, ότι ίσως να μη νιώθεις την ανάγκη να ουρήσεις. Η μαία σου θα σου θυμίσει πότε είναι ώρα να επισκεφθείς την τουαλέτα!
- Εάν έχεις κάνει επισκληρίδιο αναισθησία ή καισαρική τομή μπορεί να σου φανεί ακόμα πιο δύσκολο να θελήσεις να ουρήσεις όταν σου αφαιρέσουν τον ουροκαθετήρα. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει από μόνο του να εξαλειφθεί μέσα σε λίγες μέρες.
Για πόσο καιρό μετά τη γέννα θα έχω ακράτεια ούρων;
- Αυτό εξαρτάται! Η ακράτεια ούρων μπορεί να πάψει να υφίσταται μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη γέννα του μωρού σου.
- Ωστόσο, εάν βιώνεις ακόμα ακράτεια ούρων όταν πας για το καθιερωμένο μεταγεννητικό check-up γύρω στις 6-8 εβδομάδες, να το πεις στο γιατρό σου ή στην μαία σου.
- Η ακράτεια ούρων δεν είναι κάτι που απλά πρέπει να το δεχθείς ως κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει όταν γίνεσαι μαμά. Μπορεί να σε επηρεάσει πολύ ψυχολογικά, για αυτό ζήτα άμεσα βοήθεια από κάποιον ειδικό (μαία ή φυσικοθεραπευτή που εξειδικεύεται στο πυελικό έδαφος).
Τι μπορώ να κάνω για να ανακτήσω τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης μου;
- Μπορείς να κάνεις ειδικές ασκήσεις για το πυελικό έδαφος ώστε να υπάρχει καλύτερη αιματική κυκλοφορία στην περιοχή του περινέου.
- Μπορείς να κερδίσεις τον έλεγχο της κύστης σου κάνοντας ασκήσεις kegels.
- Μπορείς να επανεκπαιδεύσεις την ουροδόχο κύστη σου.
- Όσο πιο άμεσα από τη γέννα του μωρού σου ξεκινήσεις, τόσο το καλύτερο.
- Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνεις και δυο και τρεις φορές την ημέρα μέχρι να διαπιστώσεις κάποια σημαντική διαφορά.
- Αυτή η καθημερινή προσπάθεια μπορεί να χρειαστεί και ένα τρίμηνο για να σε ανταμείψει με τα οφέλη της.
- Να είσαι συνεπής γιατί θα δεις ότι είναι πολύ εύκολο να αποσπάται η προσοχή σου τώρα που είσαι νέα μαμά.
- Μερικές φορές μπορεί να μην έχεις τον έλεγχο της ούρησης επειδή υπάρχει περίπτωση να έχεις πάθει κάποια φλεγμονή στο ουροποιητικό σου σύστημα.
- Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ίσως να
- Έχεις πόνο κάθε φορά που ουρείς
- Έχεις πυρετό
- Έχεις συχνοουρία
- Έχουν άσχημη μυρωδιά τα ούρα σου
- Είναι πυκνά και θολά τα ούρα σου
Και θα ήταν καλύτερο να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου.