fbpx

Κλασσική περίπτωση ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ!!!

, Κλασσική περίπτωση ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ!!!Πολλές μητέρες σέρνονται από σε γιατρό παραπονούμενες για απίστευτη κούραση, σίγουρες πως έχουν πέσει θύμα κάποιας σπάνιας ασθένειας. Η διάγνωση, ωστόσο, παραμένει σχεδόν πάντα η ίδια: κλασσική περίπτωση μητρότητας!!!

Σπανιότατα τυχαίνει κάποια μητέρα να γλιτώσει από το σύνδρομο της μητρικής κόπωσης που χαρακτηρίζεται από κούραση που αθροίζεται και ενεργητικότητα που σιγά σιγά εξαφανίζεται! Κάτι τέτοιο, όμως, δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει… το να είσαι μαμά δεν είναι μια δουλειά σας όλες τις άλλες. Οι υποχρεώσεις, οι ευθύνες, η ένταση και η πίεση δεν σταματούν με το πέρας του οχτάωρου, ούτε το σαββατοκύριακο, ούτε τις αργίες και τις γιορτές!

Όταν η μητρότητα βιώνεται, μάλιστα και για πρώτη φορά, προσθέτει και ένα επιπλέον στρες (όπως καθετί καινούριο που δεν το έχουμε ξανακάνει, γιατί γίνονται πιο συχνά λάθη και παρουσιάζονται συχνότερα προβλήματα που χρίζουν άμεσης επίλυσης .Αν όλα αυτά, όμως, σας φαίνονται λίγα προσθέστε την ενέργεια που απορροφά ο θηλασμός, τη δυσκολία που έχετε να φάτε πλέον «σαν άνθρωπος», τη δύναμη που καταναλώνετε τρέχοντας πίσω από ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο βρεφάκι, τις διαδοχικές νύχτες με διακοπτόμενο ύπνο, την αίσθηση ότι χάθηκε για πάντα ο παλιός ανέμελος εαυτό σας, τη στενοχώρια για την εμφάνισή σας και τον παραμερισμό της πρότερης ρομαντικής ζωή σας. Νομίζω τώρα μπορούμε όλοι να κάνουμε εικόνα και να συναισθανούμε γιατί μια νέα μαμά νιώθει περισσότερο άρρωστη παρά τρίσχαρη με την απόκτηση του μωρού της!!! Η κόπωση γίνεται ακόμα εντονότερη στις μητέρες που απόκτησαν ελλιποβαρές μωράκι ή μωράκι με άλλα προβλήματα υγείας καθώς και σε εκείνες που έχουν μεγαλύτερα παιδιά στο σπίτι.

Μα καλά αντιμετωπίζεται όλο αυτό?
Το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να αποκλειστούν τα ιατρικά αίτια πχ αναιμία, μεταγεννητική θυροειδίτιδα κλπ. Αν οι εξετάσεις είναι καλές, να είστε βέβαιες ότι με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, διότι θα έχετε αποκτήσει εμπειρία, θα αρχίσετε να κοιμάστε συνεχόμενα περισσότερη ώρα τη νύχτα και το σώμα σας σιγά σιγά θα έχει προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Φροντίστε να βάλετε προτεραιότητες στην καθημερινότητα σας, να τρώτε τακτικά και ισορροπημένα,ωα ξεκουραζεστετε σε κάθε ευκαιρία, να ζητήστε βοήθεια από το σύζυγο τόσο για τη φροντίδα του μωρού όσο και για τις δουλειές του σπιτιού, να ζητήστε από τις γιαγιάδες να σας μαγειρέψουν κάτι νόστιμο, να φέρετε μια γυναίκα να σας καθαρίσει το σπίτι…