fbpx

4η εβδομάδα κύησης

ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

, 4η εβδομάδα κύησης
Εμφύτευση
 • Το ξέρεις ότι ήδη η μήτρα σου έχει προετοιμάσει το εσωτερικό της τοίχωμα που καλείται βλεννογόνος, με υπεραιμία, υπερτροφία και υπερπλασία για να υποδεχθεί και να φωλιάσει η άμορφη μάζα κυττάρων που στη συνέχεια θα μετατραπεί σε έμβρυο;
 • Αυτή η μπαλίτσα από κύτταρα προσπαθεί, πολύ έξυπνα, να βρει το πιο πρόσφορο και παχύ τμήμα της μήτρας για φωλιάσει, να ριζωθεί, να εμφυτευθεί, όπως λέμε στην Μαιευτική.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

 • Ίσως να νιώθεις διαρκώς κουρασμένη! Αυτή την περίοδο το σώμα σου δουλεύει πιο σκληρά (ακόμα και όταν ξεκουράζεσαι!), απλώς δεν μπορείς να δεις την προσπάθεια! Πρώτα απ’ όλα διαμορφώνει τον πλακούντα ( ο οποίος είναι το όργανο υποστήριξης της ζωής του μωρού σου) και δεύτερον προσπαθεί να προσαρμοστεί στις ποικίλες σωματικές και συναισθηματικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Από την στιγμή που θα προσαρμοστεί το σώμα σου και θα ολοκληρωθεί και ο πλακούντας (γύρω στον 4ο μήνα) θα έχεις περισσότερη ενεργητικότητα.
 • Μπορεί να έχεις ναυτίες και τάση για εμετό. Οι ναυτίες (που εσφαλμένα λέγονται πρωινές) μπορεί να σου παρουσιαστούν πρωί, μεσημέρι, βράδυ ή να τις έχεις και όλη μέρα. Πάμπολλες μελέτες δείχνουν ότι 50-90% τω εγκύων γυναικών θα νιώσουν τάση για εμετό και ναυτίες, κάποια στιγμή του πρώτου τριμήνου! Υπάρχουν άφθονες θεωρίες για το τι μπορεί να προκαλεί τις ναυτίες, όμως στην πραγματικότητα κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα!
 • Τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης μπορεί να κάνουν το στήθος σου βαρύ και ευαίσθητο, μιας και αρχίζει να προετοιμάζεται για την παραγωγή του γάλακτος. Η θηλαία άλως (η περιοχή, δηλαδή, γύρω από τη θηλή) γίνεται σκουρότερη και μεγαλύτερη. Οι αδένες του Montgomery (οι μικροσκοπικοί αδένες που περιβάλλουν τη θηλή) αναπτύσσονται ώστε να είναι έτοιμοι να λιπάνουν τη θηλή κατά τον θηλασμό του μωρού σου.
 • Ίσως να δεις λίγο ‘αιματάκι’. Αυτό το ‘αιματάκι’ ονομάζεται αιμορραγία εμφύτευσης και είναι συνήθως καφετί ή ελαφρώς ροζ και θα το δεις στο σερβιετάκι σου. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 2-4μέρες. Οι γυναίκες που εμφανίζουν αιμορραγία εμφύτευσης μπορεί νιώθουν ότι τους ήρθε νωρίς η περίοδος τους και αν δεν περιμένουν να είναι έγκυες μπορεί να νομίζουν ότι έχουν μια ‘ελαφριά’ περίοδο.
 • Ενδεχομένως να νιώθεις πρησμένη εξαιτίας της ορμόνης προγεστερόνης.
 • Μπορεί να έχεις ελαφριές κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς σου. Το πιθανότερο είναι ότι το σώμα σου αναγνωρίζει μερικές από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο κάτω μέρος της κοιλιάς σου, εκεί όπου βρίσκεται η μήτρα σου. Αυτό που νιώθεις μπορεί να είναι η εμφύτευση, η αυξημένη ροή αίματος ή η δημιουργία επίστρωσης στην μήτρα σου.
 • Είναι πολύ πιθανό να έχεις συναισθηματική αστάθεια παρόμοια με αυτή του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

, 4η εβδομάδα κύησης

 • Το μελλοντικό μωράκι σου(ένα άμορφο άθροισμα κυττάρων) έχει βρει το νέο του σπίτι στο εσωτερικό της μήτρας σου. Μέσα στην μήτρα σου θα παραμείνει μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σου.«Το ξέρεις ότι μια φυσιολογική
  εγκυμοσύνη στον άνθρωπο διαρκεί
  10 σεληνιακούς μήνες
  ή 40βδομάδες ή
  280 μέρες;
  Μπορείς να το μετράς, όπως εσύ θέλεις!»
 • Το μωράκι σου συνεχίζει να μεγαλώνει και κατά την 4η βδομάδα της κύησης είναι περίπου 1mm, δηλαδή τόσο όσο ένας παπαρουνόσπορος.
 • Σ’ αυτή τη φάση, η άμορφη μάζα κυττάρων θα χωριστεί στα δύο. Το ένα μισό θα γίνει το μωράκι σου και το άλλο μισό θα γίνει ο πλακούντας. Ο πλακούντας είναι ένα όργανο που είναι υπεύθυνο για την μεταβίβαση της τροφής, του οξυγόνου και άλλων ουσιών από την μαμά προς το μωράκι της και επιπλέον είναι υπεύθυνος για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης (λόγω της παραγωγής διαφόρων ορμονών).
 • Το μωράκι σου ή επιστημονικά μιλώντας… το έμβρυό σου δεν έχει ακόμα πρόσωπο και εγκέφαλός του, ο οποίος μοιάζει με μικρή φυσαλίδα, είναι ανοιχτός και απροστάτευτος. Μερικοί πιστεύουν ότι από αυτό το σημείο αρχίζει η ζωή, αφού από τα νευρικά κύτταρα θα δημιουργηθούν ο εγκέφαλος και η συνείδηση!