fbpx

3η εβδομάδα κύησης

ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

, 3η εβδομάδα κύησης
Γονιμοποίηση
 • Όσα σπερματοζωάρια καταφέρουν και φθάσουν στο ωάριο (μιας και πάρα πολλά καταστρέφονται στο ταξίδι τους προς την μήτρα), το περιβάλλουν έχοντας κάθετα το ‘κεφάλι’ τους . Το πιο ισχυρό από όλα τ’ άλλα θα καταφέρει να εισβάλει ολόκληρο μέσα στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει προκαλώντας μια σειρά αλλαγών, οι οποίες κάνουν αδύνατη την είσοδο ενός δεύτερου σπερματοζωαρίου.
 • Είτε το πιστεύεις είτε όχι, τότε ακριβώς είναι η στιγμή που προσδιορίζεται το φύλο του μωρού σου.
 • Ας θυμηθούμε και λίγη βιολογία από τα σχολικά μας χρόνια! Ο άντρας παράγει σπερματοζωάρια με το χρωμόσωμα τύπου Χ και Y, ενώ η γυναίκα έχει μόνο το χρωμόσωμα Χ. Έτσι, αν ένα σπερματοζωάριο τύπου Χ ενωθεί με το ωάριο θα προκύψει ένας οργανισμός τύπου ΧΧ, δηλαδή ένα μωράκι κοριτσάκι. Εάν, όμως, ενωθεί ένα σπερματοζωάριο τύπου Y με το ωάριο θα προκύψει ένας οργανισμός τύπου ΧΥ, δηλαδή ένα μωράκι αγοράκι.
 • Από τη στιγμή της γονιμοποίησης το μωράκι σου έχει τη δική του προσωπική γενετική ταυτότητα. Είναι εντελώς μοναδικό! Ο Γάλλος βιολόγος Φρανσουά Ζακομπ είχε πει : «ο άνθρωπος χάρη στη σεξουαλικότητά του δεν αναπαράγεται αλλά παράγει… δεν αντιγράφεται αλλά δημιουργεί!»

ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

, 3η εβδομάδα κύησης
Εμφύτευση
 • Το εμβρυικό κύτταρο μένει στην σάλπιγγα , όπου έγινε η γονιμοποίηση για 4-6 μέρες και στη συνέχεια μεταφέρεται και φωλιάζει μέσα στην κοιλότητα της μήτρας (συνήθως γύρω τη 18η μέρα, όταν ο κύκλος περιόδου είναι κάθε 28μέρες).
 • Μετά τη γονιμοποίηση το εμβρυικό κύτταρο, τόσο κατά την μεταφορά του προς την μήτρα όσο και κατά την εγκατάστασή του μέσα σε αυτή, πολλαπλασιάζεται συνεχώς.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

 • Είναι πολύ συνηθισμένο οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα σου να επηρεάζουν τη γεύση σου και να κάνουν κάποιες τροφές να έχουν δυσάρεστη γεύση για εσένα.
 • Τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης που ονομάζεται χοριακή γοναδοτροπίνη HCG, η χαλάρωση των μυών του πεπτικού σου συστήματος, η αύξηση του οξέος στο στομάχι σου καθώς και η ευαισθησία στις οσμές μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις ναυτία και εμετό.
 • Ενδεχομένως να έχεις και εσύ αυξημένη ευαισθησία στις οσμές, λόγω των ορμονικών μεταβολών που σου συμβαίνουν. Ακόμα και το πιο ωραίο άρωμα μπορεί να σου προκαλέσει ναυτία. Το ίδιο και η μυρωδιά του τσιγάρου ή κάποιων φαγητών.
 • Μπορεί να γεμίζει τα στόμα σου συνέχεια σάλια. Ο πτυελισμός, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα και ειδικότερα στις γυναίκες που έχουν ναυτίες φαίνεται ότι τις επιδεινώνει.
 • Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα η ρελαξίνη, επιδρά χαλαρωτικά σε όλους τους μύες σου, συμπεριλαμβανομένου και της ουροδόχου κύστης σου. Ένας άλλος λόγος είναι ο αυξημένος όγκος των υγρών του σώματος σου και η βελτιωμένη απόδοση των νεφρών σου που βοηθούν το σώμα σου να απαλλάσσεται γρηγορότερα από τις περιττές ουσίες.
 • Οι ορμονικές αλλαγές συχνά μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των κολπικών υγρών σου.
 • Μπορεί να νιώθεις κόπωση και υπνηλία.
 • Ίσως να δεις λίγο ‘αιματάκι’. Αυτό το ‘αιματάκι’ ονομάζεται αιμορραγία εμφύτευσης και είναι συνήθως καφετί ή ελαφρώς ροζ και θα το δεις στο σερβιετάκι σου. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 2-4μέρες. Οι γυναίκες που εμφανίζουν αιμορραγία εμφύτευσης μπορεί νιώθουν ότι τους ήρθε νωρίς η περίοδος τους και αν δεν περιμένουν να είναι έγκυες μπορεί να νομίζουν ότι έχουν μια ‘ελαφριά’ περίοδο.
 • Μπορεί να έχεις μια ενοχλητική αίσθηση πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλιάς σου. Το πιθανότερο είναι ότι το σώμα σου αναγνωρίζει μερικές από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο κάτω μέρος της κοιλιάς σου, εκεί όπου βρίσκεται η μήτρα σου. Αυτό που νιώθεις μπορεί να είναι η εμφύτευση, η αυξημένη ροή αίματος ή η δημιουργία επίστρωσης στην μήτρα σου.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

, 3η εβδομάδα κύησης

 • Ώρες από τη γονιμοποίηση, το ωάριο σου που αποτελείται κιόλας από 16 κύτταρα, ταξιδεύει προς την μήτρα σου. Αυτό το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει 4-6 μέρες.
 • Την 7η μέρα το πολλαπλασιασμένο ωάριο σου, που αποτελείται ήδη από 100 κύτταρα και έχει το μέγεθος μιας κεφαλής καρφίτσας, αρχίζει να ‘σκάβει’ μέσα στο ενδομήτριο σου (δηλαδή την λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας σου).

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

, 3η εβδομάδα κύησης

 • Βεβαιώσου ότι τρως υγιεινά και ισορροπημένα και αν χρειάζεται ξεκίνα και συμπληρώματα διατροφής. Να θυμάσαι, όμως, ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή!!!

, 3η εβδομάδα κύησης

 • Αν αθλείσαι και υποψιάζεσαι ότι είσαι έγκυος, να ξέρεις ότι μπορείς να συνεχίσεις κανονικά. Εάν δεν αθλείσαι, ίσως τώρα να έχεις ισχυρό κίνητρο να το κάνεις! Η Αμερικάνικη Εταιρία Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) προτείνει στις εγκύους να ακολουθούν τουλάχιστον ένα 30λεπτο πρόγραμμα μέτριας άσκησης την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

«Να προσέχεις το σώμα σου.
Είναι το μόνο μέρος όπου θα
μείνεις για όλη σου τη ζωή.»
Jim Rohn,
Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας