fbpx

22η εβδομάδα

22η ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΗΣΗΣ: Συμβουλές, Συμπτώματα, Τι να περιμένεις

 • Αυτή τη βδομάδα το μωράκι σου αρχίζει ν’ αποκτά καλύτερη αίσθηση του κόσμου καθώς αναπτύσσει την ικανότητα της αφής.
 • Η αίσθηση της όρασης αρχίζει και αυτή να είναι πιο συντονισμένη. Τώρα το μωράκι σου μπορεί να αντιλαμβάνεται το φως και το σκοτάδι καλύτερα από πριν, παρόλο που τα βλέφαρά του είναι ακόμα κλειστά!
 • Τα χαρακτηριστικά του από το προσωπάκι του είναι πιο ευδιάκριτα.
 • Τα χειλάκια του έχουν πλήρως σχηματιστεί!
 • Αγοράκι ή κοριτσάκι;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

, 22η εβδομάδα
22η βδομάδα κύησης – 5 μηνών έγκυος- Β’ Επιπέδου – BABY LOL
 • Ήρθε η ώρα να κάνεις το υπερηχογράφημα του Β΄ Επιπέδου! Ο γιατρός σου θα σου προτείνει να το κάνεις ανάμεσα στην 21η και 24η βδομάδα. Σ’ αυτό το υπερηχογράφημα, που συνήθως διαρκεί 20-30 λεπτά, ο γιατρός θα εξετάσει λεπτομερώς την ανατομία του μωρού σου. Θα ‘κοιτάξει’ το στομαχάκι του, την καρδούλα του, την ουροδόχο κύστη του, τα χεράκια και τα ποδαράκια του καθώς και τον εγκέφαλό του. Μπορείς να μάθεις και το φύλο του μωρού σου, εάν θέλεις.
 • Εάν το μωράκι σου είναι κοριτσάκι τότε η μήτρα της έχει σχηματιστεί πλήρως και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ήδη έχει περίπου 6.000.000 (ναι ναι εκατομμύρια…. καλά διάβασες!)ωάρια στις ωοθήκες της και τη στιγμή που θα γεννηθεί θα μείνει με 2.000.000 και για να στο πάω και ολίγον πιο μακριά –όταν φθάσει στην εφηβεία θα της έχουν μείνει 300.000-400.000 ωάρια!
 • Εάν το μωράκι σου είναι αγοράκι τότε οι όρχεις του που βρίσκονται ακόμα στην κοιλιακή χώρα θα ξεκινήσουν σιγά σιγά να κατεβαίνουν.
, 22η εβδομάδα
Εγκυμοσύνη και αλλαγή ομφαλού – 22η βδομάδα κύησης – 5 ος μήνας- μαία-BABY LOL
 • Προβολή ομφαλού: μήπως είδες αυτή τη βδομάδα τον ομφαλό σου να έχει ‘πεταχτεί’ προς τα έξω;  Για τις περισσότερες από εμάς, αυτό συνέβη κάπου μέσα στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μας. Όμως, η αλλαγή αυτή είναι προσωρινή. Μετά τη γέννα του παιδιού σου θα ξαναδείς το ομφαλό σου να είναι όπως και πριν!
, 22η εβδομάδα
22η βδομάδα κύησης – 5ος μήνας – στήθος κ εγκυμοσύνη – θηλές κ εγκυμοσύνη BABY LOL
 • Αλλαγές στο στήθος: έχεις, πλέον,  εξοικειωθεί  με το στήθος σου να είναι πιο μεγάλο και πιο ευαίσθητο. Τώρα θα παρατηρήσεις και τη θηλή σου  και τη θηλαία άλω (την περιοχή γύρω από τη θηλή σου) να μεγαλώνουν και να γίνονται πιο σκούρες. Τα μικρά εξογκωματάκια που υπάρχουν στη θηλαία άλω είναι ιδρωτοποιοί αδένες και θα επανέλθουν στο φυσιολογικό τους μέγεθος μετά τη γέννα ή μετά τη διακοπή του θηλασμού.
, 22η εβδομάδα
22η βδομάδα κύησης-5 ος μήνας- σκούρα γραμμή στην εγκυμοσύνη-μαία- BABY LOL
 • Χλόασμα ή μέλασμα ή μέλαινα γραμμή ή linea nigra : τόσα πολλά ονόματα θα ακούσεις για αυτή την πιο σκούρα γραμμή που εμφανίζεται σταδιακά στο μέσον της κοιλιάς σου! Ξεκινά πάνω από τα γεννητικά όργανα ( από την περιοχή της ήβης) και συνήθως φθάνει τον ομφαλό σου. Δεν είναι και σπάνιες οι περιπτώσεις που μπορεί να φθάσει και μέχρι το στέρνο σου. Να θυμάσαι ότι αυτή η σκούρα γραμμή θα υποχωρήσει μετά τον τοκετό θα εξαφανιστεί γύρω στο εξάμηνο.
, 22η εβδομάδα
22η βδομάδα κύησης-5ος μήνας- αλλαγές στο πόδι στην εγκυμοσύνη-BABY LOL-μαία
 • Αλλαγές στο πόδι: τώρα πια στην 22η βδομάδα δεν έχει μεγαλώσει μόνο το μέγεθος της κοιλιάς σου! Μέχρι τώρα, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ορμόνη ρελαξίνη, η οποία χαλαρώνει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους γύρω από τη λεκάνη σου για να μπορέσει να χωρέσει και να γεννηθεί το μωράκι σου. Βλέπεις, όμως, η δράση της δεν περιορίζεται μόνο εκεί, αλλά επεκτείνεται και στις αρθρώσεις των ποδιών σου! Τ’ αποτέλεσμα: μόλις χαλαρώσουν οι σύνδεσμοι στα πόδια σου, τα κοκαλάκια που είναι κάτω από αυτούς τείνουν να ανοίξουν διάπλατα και αφού ανοίξουν διάπλατα αλλάζει το μέγεθος του παπουτσιού σου από μισό έως και ένα ολόκληρο νούμερο παπούτσι! Το καταλαβαίνεις όταν αρχίζουν να σε στενεύουν ξαφνικά τα παπούτσια σου!
 • Εάν θες να αγοράσεις καινούργια παπούτσια, τότε είναι καλή ευκαιρία να πάρεις παπούτσια που είναι άνετα και χαλαρά και το τακούνι τους δεν ξεπερνά τα  4-5cm.
 • Η καλύτερη ώρα για να αγοράσεις παπούτσια είναι αργά το απόγευμα, όταν δηλαδή τα πόδια σου θα είναι περισσότερο πρησμένα.
, 22η εβδομάδα
22η βδομάδα κύησης – 5 μηνών έγκυος- πανάδες, φακίδες στην εγκυμοσύνης-BABY LOL
 • Αποχρωματισμός του δέρματος : είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αλλαγές που θα σου συμβούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν είσαι μόνη σου! Το 90% των εγκύων κάποια στιγμή θα εμφανίσει πανάδες ή φακίδες ή και τα δύο. Υπεύθυνες είναι, για άλλη μια φορά, οι ορμόνες σου!
 • Ο ήλιος μπορεί να κάνει τις πανάδες και τις φακίδες πιο έντονες ακόμα και αν χρησιμοποιείς αντηλιακό. Μια καλή ιδέα είναι να φοράς ένα καπέλο που θα σκιάζει τελείως το πρόσωπό σου.
 • Κάποιο ειδικοί πιστεύουν ότι ο αποχρωματισμός σχετίζεται και με την έλλειψη φολικού οξέος. Να θυμάσαι να περιλαμβάνεις στη διατροφή σου μπρόκολα, σπαράγγια, εσπεριδοειδή, φυλλώδη λαχανικά, λαχανάκια Βρυξελλών, αυγά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης. Αν χρειαστείς μπορείς να πάρεις και συμπλήρωμα φολικού οξέος σε συνεννόηση με την μαία, το γιατρό σου ή το διατροφολόγο σου.
, 22η εβδομάδα
22η βδομάδα κύησης-δυσκοιλιότητα και 5ος μήνας- μαία- BABY LOL

 

, 22η εβδομάδα
22η βδομάδα κύησης-δυσκοιλιότητα και 5ος μήνας- μαία- BABY LOL
 • Δυσκοιλιότητα : μήπως δυσκολεύεσαι να ‘πας’ στην τουαλέτα; Δυστυχώς είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οφείλεται στην ορμόνη προγεστερόνη, η οποία καθώς αυξάνεται, χαλαρώνει τους μύες του εντέρου σου και έτσι το φαγητό που τρως χρειάζεται περισσότερη ώρα για να διασπαστεί! Ευθύνεται, όμως, και η μήτρα σου που μεγαλώνει όλο και πιο πολύ και προσπαθεί να  καταλάβει περισσότερο χώρο μέσα στο σώμα σου.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

, 22η εβδομάδα
Καρύδα-22η βδομάδα κύησης- BABY LOL
 • Το μωράκι σου μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ και έχει μοιάζει με μια μεγάλη καρύδα.
 • Τα μήκος του, υπολογίζοντάς το από το κεφαλάκι μέχρι και τις φτέρνες του, είναι περίπου 28cm.
 • Το ξέρεις ότι το μωράκι σου ζυγίζει κάπου γύρω στα 354-450 γραμμάρια αυτή την βδομάδα;
 • Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τις κινήσεις του μωρού σαν ‘φτερουγίσματα’.
 • Τα ματάκια του μωρού σου τώρα κινούνται πίσω από τα κλειστά του βλέφαρα.
 • Το μωράκι σου αρχίζει να ανταποκρίνεται στους θορύβους που κάνει το σώμα σου – στην αναπνοή σου, στα γουργουρητά από το στομάχι σου καθώς και στους χτύπους της καρδιάς σου.
 • Το μωράκι σου εξασκείται στο να πιάνει τα μικροσκοπικά αυτάκια του, την μυτούλα του και τον ομφάλιο λώρο του.
, 22η εβδομάδα
22η βδομάδα κύησης-5 ος μήνας- μυκώνιο-μαία- BABY LOL

 

 • Το μωράκι σου δεν κάνει κακά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα πρώτα κακά που σχηματίζονται μέσα στο εντεράκι του αποτελούνται από φλέγματα, χολικά υγρά, κύτταρα και κάποιες λεπτές τριχούλες που ονομάζονται lanugo. Όλα αυτά μαζί σχηματίζουν μια κολλώδη μάζα πρασινόμαυρου χρώματος που ονομάζεται μυκώνιο και είναι τα πρώτα κακά που θα κάνει το μωράκι σου όταν γεννηθεί.
, 22η εβδομάδα
22η βδομάδα κύησης-5 μηνών έγκυος- lanugo- BABY LOL- μαία
 • Θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς ότι το μωράκι μέσα στην μήτρα σου μοιάζει με πιθηκάκι; Αυτές οι τριχούλες λέγονται lanugo και ξεκινούν να αναπτύσσονται γύρω τη 14η με 16η βδομάδα της κύησης. Το εκπληκτικό είναι ότι μεταξύ 21ης και 23ης βδομάδας της κύησης αυτές οι τριχούλες θα έχουν καλύψει σχεδόν όλο το σωματάκι του μωρού σου.
 • Το lanugo προστατεύει το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σου από το αμνιακό υγρό και κρατά σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός του.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

, 22η εβδομάδα
22η βδομάδα κύησης- 5 μηνών έγκυος- δυσκοιλιότητα και εγκυμοσύνη- μαία – BABY LOL

 

 • Δες την παραπάνω φωτογραφία και μάθε να πηγαίνεις σωστά στην τουαλέτα.
 • Έλα σε μια από τις ομάδες γυμναστικής για εγκύους στο BABY LOL για να σε βοηθήσουμε με τις αναπνευστικές ασκήσεις να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα, τις κράμπες και τα πρησμένα πόδια.
 • Εάν έχεις χρόνια δυσκοιλιότητα που οφείλεται σε άγχος κλείσε μια ατομική συνεδρία μαζί μας για να την διαχειριστούμε με ψυχονοητική χαλάρωση.
, 22η εβδομάδα
22η βδομάδα κύησης- 5 μηνών έγκυος- γυμναστική για εγκύους-μαία-BABY LOL
 • Έλα σε μια από τις ομάδες γυμναστικής για εγκύους στο BABY LOL. Έρευνες δείχνουν ότι δεν θα ωφεληθείς μόνο εσύ από τη γυμναστική. Τα μωράκια των μαμάδων, οι οποίες γυμνάζονταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  σημειώνουν μεγαλύτερα σκορ στα τεστ ευφυΐας στην ηλικία των 4 ετών.
, 22η εβδομάδα
22η βδομάδα κύησης- 5 μηνών έγκυος- τεχνικές χαλάρωσης για εγκύους-μαία-BABY LOL
 • Καλλιέργησε την επικοινωνία με το μωράκι σου. Πάρε μια άνετη και αναπαυτική θέση, φόρα ακουστικά και άκουσε τους καθοδηγούμενους οραματισμούς του BABY LOL. Η χαλάρωση, οι αναπνευστικές ασκήσεις και οι θετικοί οραματισμοί διαμορφώνουν με τον καλύτερο τρόπο το Νευρικό Σύστημα αυτού του μικρού ανθρώπου που μεγαλώνει μέσα στα σπλάχνα σου!
, 22η εβδομάδα
Σεμινάρια προγεννητικά – online- μαία- BABY LOL-22η βδομάδα κύησης-5 μηνών έγκυος

Επικοινώνησε με το Πρότυπο Κέντρο Προετοιμασίας μητρότητας BABY LOL στο τηλ 6942491530 ή info@babylol.gr για οποιαδήποτε απορία σου.