fbpx

1η εβδομάδα κύησης

ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

, 1η εβδομάδα κύησης
εκσπερμάτιση

 

  • Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ακόμα έμβρυο. Υπάρχει μόνο το ωάριο σου και πιθανότατα σπέρμα έτοιμο να το γονιμοποιήσει.
  • Κατά την εκσπερμάτιση του άντρα ελευθερώνονται μέσα στον κόλπο της γυναίκα περίπου 350 εκατομμύρια σπερματοζωάρια! Ναι… ναι! Καλά διάβασες!
  • Το ήξερες ότι μέχρι τη στιγμή της εκσπερμάτισης τα σπερματοζωάρια είναι ανίκανα να κινηθούν; Αυτή την ικανότητα την αποκτούν όταν βρεθούν στο εσωτερικό των γυναικείων γεννητικών οργάνων!

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

, 1η εβδομάδα κύησης
γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα

 

  • Μετά την εκσπερμάτιση το σπέρμα συγκεντρώνεται στον οπίσθιο κολπικό θόλο. Εκεί ρευστοποιείται, τα σπερματοζωάρια ενεργοποιούνται και με τη βοήθεια της τραχηλικής βλέννης μεταφέρονται αρχικά μέσα στην μήτρα  και στη συνέχεια στη σάλπιγγα, όπου και συναντώνται με το ώριμο για γονιμοποίηση ωάριο.
  • Το ωάριο ζει το πολύ 24 ώρες  μετά την ωοθυλακιορρηξία, σε αντίθεση με το σπερματοζωάριο που ζει περίπου 5 μέρες  μετά την εκσπερμάτιση.

«Το γυναικείο σώμα δεν  είναι ούτε λίγο

ούτε πολύ ένα μικρό θαύμα!

 Όσο εσύ είσαι απασχολημένη με τις διάφορες

 εξωτερικές δραστηριότητές σου,

το σώμα σου

είναι απασχολημένο με το παιχνίδι της ζωής!»

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευθεί στο τοίχωμα της μήτρας, διεγείρει την παραγωγή της ανθρώπινης χορειακής γοναδοτροπίνης (HCG). Αυτή η ορμόνη αποτρέπει την εμφανίσει της περιόδου. Η προγεστερόνη μαζί με τα οιστρογόνα που παράχθηκαν από το ωοθυλάκιο, βοηθά στη συντήρηση της εγκυμοσύνης καθώς και στην πάχυνση του ενδομητρίου.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

, 1η εβδομάδα κύησης

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μωρό και δεν είμαστε και σίγουροι αν έχει λάβει χώρα η γονιμοποίηση για περίπου έναν μήνα ακόμα. Οι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν την τελευταία ημερομηνία της περιόδου σαν αρχή της εγκυμοσύνης, μιας και είναι σχεδόν αδύνατο να ξέρουν πότε ακριβώς έγινε η σύλληψη.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ:

1 ) Ξεκίνα να παίρνεις φολικό οξύ

, 1η εβδομάδα κύησης

Για να προστατέψεις το μελλοντικό μωράκι σου από ανωμαλίες σύγκλεισης του νωτιαίου μυελού, οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν να ξεκινήσεις να παίρνεις φολικό οξύ τουλάχιστον 3μήνες πριν θελήσεις να μείνεις έγκυος. Από τις έρευνες προκύπτει ότι εάν παίρνεις 300mgr φολικό οξύ καθημερινά μειώνεις μέχρι και 70% τον κίνδυνο να εμφανιστούν ανωμαλίες διάπλασης στο νευρικού σωλήνα.

2) Ξεκίνα να τρως ισορροπημένα

, 1η εβδομάδα κύησηςΒάλε στη διατροφή σου όλες τις ομάδες τροφίμων. Να χρησιμοποιείς, όμως, συνετά

  • Γλυκά-Ζάχαρη: σε τονώνουν στιγμιαία, αλλά μετά από λίγο ρίχνουν τα επίπεδα του σακχάρου σου στο αίμα (λόγω της μεγάλης έκκρισης ινσουλίνης) μ’ αποτέλεσμα να χάνεις την ενέργειά σου.
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα: όχι μόνο είναι κενά βιταμινών, αλλά στερούν από τον οργανισμό σου τις βιταμίνες που ήδη έχει. Προτίμησε ανάλατους, ωμούς ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά.
  • Junk food : είναι πλούσιο σε λίπος, σάκχαρα και επιβλαβή συντηρητικά, αποτέλεσμα να μειώνει την ενέργειά σου και να σε παχαίνει.
  • Αλμυρά :αυξάνουν την πίεση του αίματος. Να αποφεύγεις κυρίως τα αλλαντικά και να μην προσθέτεις extra αλάτι στο πιάτο σου.
  • Καφές: η υπερβολική καφεΐνη ερεθίζει το νευρικό σύστημα και προκαλεί αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια, η οποία συντελεί στο να αποθηκεύεις λίπος στην κοιλιά σου. Η ευεργετική αξία του καφέ σταματά στα 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.
  • Αλκοόλ : είναι απλό σάκχαρο, οπότε ευνοεί την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά σου. Θεωρείται τοξίνη για τον οργανισμό και με κάθε ποτηράκι που πίνεις κουράζεις το συκώτι σου και μειώνεις τον μεταβολισμό σου.
3) Πάρε την απόφαση να κόψεις το κάπνισμα

, 1η εβδομάδα κύησης

4) Ξε-αγχώσου

, 1η εβδομάδα κύησηςΚάντο με όποιον τρόπο σου αρέσει και σου ταιριάζει. Αθλήσου (περπάτημα, κολύμπι, γιόγκα, Τάι τσι…), αρωματοθεραπεία, μουσική, ζωγραφική, τραγούδι, διαλογισμός, οραματισμός,  ψυχονοητική χαλάρωση, ανέπνευσε βαθιά