fbpx

Θηλασμός: οδηγός επιβίωσης στο μαιευτήριο…

Θηλασμός : το καλύτερο ξεκίνημα

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανικότερη και ταυτόχρονα την απλούστερη λύση για την εξασφάλιση μιας διατροφής σωστής και ισορροπημένης για το νεογέννητο. Εάν, επιπλέον, αναλογιστούμε ότι σε όλη μας τη ζωή η ώρα του φαγητού είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και δημιουργίας σχέσεων, αντιλαμβανόμαστε ότι ο θηλασμός, πέρα από το γάλα, προσφέρει τη δυνατότητα της φυσικής ανταλλαγής μηνυμάτων, τη ζεστασιά, την επαφή με το δέρμα , τα χάδια, τα φιλάκια και πολλά άλλα, τα οποία είναι και τα ίδια από μόνα τους «τροφή». Με άλλα λόγια, από την μια πλευρά ικανοποιείται το αίσθημα της πείνας και από την άλλη εγκαθιδρύεται και προάγεται η συναισθηματική σύνδεση μητέρας-παιδιού.

, Θηλασμός: οδηγός επιβίωσης στο μαιευτήριο…
Θηλασμός στο μαιευτήριο

Θηλασμός στο μαιευτήριο

Όλες σχεδόν οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να θηλάσουν το παιδί τους, αρκεί αυτό να τοποθετηθεί νωρίς στο στήθος, χωρίς προγράμματα και περιοριστικά ωράρια.

Πλέον έχει αποδειχθεί επιστημονικά το πόσο επιζήμιο είναι να απομακρύνεται το νεογέννητο από την μητέρα του τις πρώτες 2-3 ώρες από τον τοκετό και να εξαναγκάζεται με αυτό τον τρόπο σε διατροφική «παύση». Η συνηθέστερη τακτική των δημόσιων και ιδιωτικών μαιευτηρίων είναι το νεογέννητο, αμέσως μετά τον τοκετό, να παραμένει στο θάλαμο των νεογνών για 2-3 ώρες και να του δοθεί από το προσωπικό της βάρδιας λίγο «γαλατάκι» ή λίγο «χαμομηλάκι» (το οποίο κάθε άλλο πάρα χαμομήλι είναι!). Όμως, αυτή η οργάνωση των μαιευτηρίων δημιουργεί εμπόδια στο φυσικό θηλασμό.

Για να ξεπεραστεί αυτό το βασικό εμπόδιο είναι σημαντικό να υπάρχει συνδιαμονή (rooming in) μητέρας και νεογέννητου και αν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί το μωρό στο στήθος μέσα στην πρώτη ώρα από την γέννησή του είτε αυτή έγινε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή. Με τον όρο συνδιαμονή εννοούμε ότι το νεογέννητο παραμένει στο ίδιο δωμάτιο νοσηλείας με την μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο.

, Θηλασμός: οδηγός επιβίωσης στο μαιευτήριο…
Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω;

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω;

Τα πρώτα 24ωρα οι θηλασμοί μοιάζουν ασταμάτητοι, μέρα και νύχτα! Έτσι το μωράκι μπορεί να θηλάζει κάθε μισή ώρα έως και κάθε 2 ώρες. Αυτή η διαδικασία είναι, όμως απαραίτητη, για να κατέβει το γάλα.

Μα πως θα καταλάβω ότι πεινάει;

Όταν το μωράκι πεινάει θα περάσει από τρία στάδια:

  • γυρίζει το κεφαλάκι του δεξιά αριστερά ανοιγοκλέινοντας το στόμα του στον αέρα
  • προσπαθεί να βάλει το χεράκι στο στόμα του
  • αρχίζει να κλαίει

Είναι σημαντικό να βάζετε το μωράκι στο στήθος όταν βρίσκεται ακόμα στο πρώτο στάδιο γιατί μετά χάνει την υπομονή του και είναι πολύ δύσκολο να το βάλετε να θηλάσει. Εάν όμως συμβεί αυτό, φροντίστε πρώτα να το ηρεμήσετε μιλώντας με χαμηλή φωνή, χαϊδεύοντας το ή φιλώντας το και μετά να του προσφέρετε το στήθος σας.

Ποια στάση θηλασμού να διαλέξω;

, Θηλασμός: οδηγός επιβίωσης στο μαιευτήριο…
Ποια στάση θηλασμού να διαλέξω;

Υπάρχουν τρεις βασικές στάσεις θηλασμού για τις πρώτες μέρες: στην αγκαλιά, κάτω από την μασχάλη και η ξαπλωτή. Οι μανούλες θα πρέπει να ξέρουν ότι ιδανική στάση δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως κάποια «μυστικά» που κάνουν το θηλασμό πιο εύκολο:

  • χρησιμοποιήστε μαξιλάρια θηλασμού
  • το μωρό «πάει» προς το στήθος της μαμάς και όχι η μαμά προς το μωρό γιατί έτσι θα την πονάει η πλάτη και ο αυχένας της
  • έχετε νερό δίπλα σας για να πίνετε
  • το μωρό πρέπει να βάζει μέσα στο στόμα του τη θηλή και τη θηλαία άλω
  • το αυτάκι, ο ώμος και ο γοφός του μωρού βρίσκονται σε ευθεία την ώρα του θηλασμού
  • όταν είναι να βγάλετε το μωράκι από το στήθος σας, βάλτε μαλακά το μικρό σας δακτυλάκι στο στόμα του ώστε να πιπιλάει αυτό και να μην σας τραυματίσει τη θηλή
, Θηλασμός: οδηγός επιβίωσης στο μαιευτήριο…
Να του δώσω πιπίλα;

Να του δώσω πιπίλα;

Τις πρώτες 40 μέρες που εδραιώνεται ο θηλασμός δεν δίνουμε στα μωρά πιπίλα.

, Θηλασμός: οδηγός επιβίωσης στο μαιευτήριο…
Βοήθεια… πονά το στήθος μου!

Βοήθεια… πονά το στήθος μου!

Κατά τις πρώτες μέρες του θηλασμού είναι φυσιολογικό σε πολλές γυναίκες να πονά το στήθος τους. Οι θηλές πονούν γιατί είναι απροετοίμαστες ( υπάρχει ειδική προετοιμασία που γίνεται προγεννητικά) και ξαφνικά βρίσκονται πολλές ώρες του 24ωρου μέσα στο υγρό στόμα του μωρού. Η ευαισθησία αυτή αυξάνεται σταθερά μέχρι την 3η -4η μέρα μετά τον τοκετό. Ωστόσο, εάν βάζετε το μωράκι να θηλάσει σε σωστή στάση, με το στόμα ορθάνοιχτο και στο ενδιάμεσο αλείφετε τη θηλή με βαλσαμόλαδο, λάδι καλέντουλας ή λανολίνη , χρησιμοποιήσετε ειδικές κομπρέσες για τη θηλή , θα μειωθούν οι πιθανότητες να σας συμβεί.

Άλλες πάλι φορές, πολλές μανούλες νιώθουν το στήθος τους σκληρό και βαρύ . Αυτό συμβαίνει γιατί κατεβαίνει το γάλα και περιορίζεται συνήθως τις πρώτες μέρες. Ωστόσο, αν νιώθετε ότι το στήθος σας πετρώνει θηλάζετε συνέχεια, μη φοράτε στενό σουτιέν ή με μπανέλες, πιείτε άφθονο νερό και βάλτε κρύα επιθέματα ή κρύα φύλλα λάχανου πάνω στο στήθος αρκετές φορές την μέρα.

, Θηλασμός: οδηγός επιβίωσης στο μαιευτήριο…
Μα τι πόνος είναι αυτός στην κοιλιά μου;

Μα τι πόνος είναι αυτός στην κοιλιά μου;

Τις πρώτες μέρες ίσως να νιώθετε κάτι σαν κράμπες ή σαν πόνους περιόδου στην μήτρα σας, ιδιαίτερα την ώρα του θηλασμού. Μην ανησυχείτε! Αυτό συμβαίνει γιατί ο θηλασμός βοηθά την μήτρα να επιστρέψει στην φυσιολογική της κατάσταση πιο γρήγορα.